Foråret i Prag er betegnelsen for den liberalisering og demokratisering, der fandt sted i Tjekkoslovakiet fra januar 1968 til august 1968, da Alexander Dubcek afløste Antonín Novotny som leder af af Det Tjekkoslovakiske Kommunistparti. Det er altså i denne periode at man forsøgte at skabe en “socialisme med et menneskeligt ansigt”.
Under ledelse af Antonín Novotny blev der i 1967 fremført strammere socialistiske ideer, som hurtigt blev til konkrete ændringer, hvilket medførte et stort antal af demonstrationer fra studenter, journalister med flere. I oktober afbrød regeringschef Antonin Novotny demonstrationerne med hård vold. Meldingen fra Sovjetunionen var dog, at han ikke skulle forvente hjælp fra deres side, men at han selv skulle løse problemerne. Sovjetunion ønskede sig af med Novotny, som havde gjort sig upopulær blandt befolkningen, hvorfor de ikke tilbød ham hjælp. Novotny blev kort efter erstattet med den Moskva parti-uddannede Dubcek.
Dubcek gik imidlertid imod Sovjetunionens ideologi og prøvede i stedet at skabe et mere demokratisk samfund. D. 5 april 1968 præsenterede Dubcek en ny reform som indbefattede mening- og ytringsfrihed, et opgør med den stalinistiske fortid og en revurdering af det kommunistiske partis rolle i samfundet.
Foråret i Prag sluttede med en militær indgriben af de andre lande som var en del af Warszawapagten.